Gyárak, raktárak

Épületek, létesítmények megvalósítása mindig valamilyen céllal, bizonyos funkciók kiszolgálására történik. Ezért érdemes általánosságban összefoglalni az épületek végleges kialakítását befolyásoló legfontosabb tényezőket (a teljesség igénye nélkül):

  • építtetői igények: funkció, esztétika, várható élettartam, bekerülési és üzemeltetési (fenntartási) költség
  • szakhatósági követelmények (Európai Uniós hatályú, országos, helyi), pl. városépítészeti, beépítési szempontok
  • műszaki követelmények (építésügyi jogszabályok, rendeletek, szakmai szabványok, stb.)
  • rendelkezésre álló építőanyagok, építési termékek, technológiák
  • építési helyszínnel és kivitelezéssel összefüggő helyi szempontok (pl. talajviszonyok, időjárási ill. környezeti hatások, kivitelezési technológia és idő, gépigény, stb.)

Az előzőekben felsorolt számos feltétel között vannak kötelezően betartandó és vannak rugalmasabb, és bizonyos esetekben akár egymásnak ellentmondó szempontok is, ezért minden esetben egyedileg kell meghatározni azt a műszaki tartalmat, amely – még ha kompromisszumok árán is – valamilyen elvárt színvonalon képes megfelelni valamennyi kívánalomnak. Ennek a sokrétű feltétel-rendszernek való megfeleltetés a feladata a tervezésnek. Nagyon fontos tudni, hogy minden épület megfelelő műszaki színvonalú és gazdaságos megvalósítása csak megfelelő szintű tervezés alapján történhet.

Az ipari és kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára a leggyakrabban igényelt funkció a termelés, gyártás, előállítás és az üzemszerű munkavégzés során használt illetve előállított anyagok (pl. alapanyagok, készáru, eszközök, gépek, stb.) tárolása, raktározása. Mindegyik esetben alapvető követelmény az épületekkel szemben, hogy maximális mértékben biztosítani tudja a kívánt funkció folyamatos, zavartalan működését. Gyakran merül fel igény nagy belméretek (fesztávok, belmagasság) megvalósítására; nagy súlyú tömegek emelésére, mozgatására (pl. daruzott csarnokok); a közlekedési útvonalak biztosítására (pl. nagy méretű ipari kapuk) az épületen belül – ezért az ilyen jellegű épületek tervezésekor szinte minden esetben a funkció minél gazdaságosabb kiszolgálása a legfontosabb, döntő szempont, az egyéb feltételeket ehhez kell hozzáigazítani. A nagy méretek miatt általában a tartószerkezet, a vázszerkezet dominál, annak minél optimálisabb kialakítása a teljes csarnoképület gazdaságosságát jelentősen befolyásolja. Az épület építészeti megjelenése ugyanakkor az ipari (gyártó, raktár) csarnokok esetén ritkán meghatározó, a homlokzati megjelenést nyújtó tető- és külső falszerkezeteknél leginkább a minél nagyobb felület gyors lefedése, burkolása a legfőbb igény az építési idő minimalizálása érdekében. A hosszútávú, biztonságos és gazdaságos üzemeltetés érdekében pedig előtérbe kerül a minél jobb hőtechnikai tulajdonság, az energiahatékonyság, a tűzvédelem és a beépített építési anyagok tartóssága, megbízhatósága is.

Az ipari csarnokokban dolgozó személyzet számára különböző kiszolgáló helyiségeket kell, illetve lehet biztosítani (pl. irodák, öltözők, mosdók, zuhanyzók, tárgyaló termek, üzemorvosi szoba, stb.), amelyeket részben kötelező jogszabályok, előírások, részben egyedi építtetői igények határoznak meg. A kiszolgáló személyzeti funkciókat általában külön blokkban célszerű elhelyezni, szerkezetileg vagy a nagyméretű csarnokon belül kialakítva (pl. szintosztással, belső elválasztó falakkal), vagy ahhoz hozzáépítve, itt is biztosítva a folytatott munkavégzési folyamatokat.

A Lindab a könnyű acélszerkezetes csarnoképület-rendszerek széleskörű, rugalmas megoldásait kínálja a piacon, mérettől és funkciótól függően, egyedi tervezéssel mindig a legoptimálisabb eredményt nyújtva. Az épületekkel szemben támasztott igények meghatározása az építtető és a tervező feladata, azonban a Lindab előre kidolgozott mintatervekkel segíti a tervezési és előkészítési folyamatot.

Különböző funkciójú, méretű, műszaki tartalmú és építészeti megjelenésű csarnok-épületek, mintacsarnokok terveit készítettük el ötletébresztőnek, úgymint nyitott tároló szín, magasraktár, gyártócsarnok és logisztikai épület. A mintatervekből kiindulva gyorsabban, hatékonyabban lehet megtervezni a konkrét igényekhez igazított végleges elképzelést. A tervezők számára számos műszaki katalógus, alkalmazástechnikai útmutató és szoftver (pl. építészek számára ArchiCAD termékkönyvtár és burkolattervező, statikusok számár Dimroof szelemen- és trapézlemez-méretező) áll rendelkezésre (www.lindab.hu/tervezoiportal).

A Lindab további szolgáltatásai közé tartozik az ingyenes műszaki konzultáció és árajánlat-készítés, komplett csarnok-megrendelés esetén az acél vázszerkezet statikai tervezése és a burkolati tervek (kiosztási rajzok, konszignáció, csomóponti részletrajzok) készítése is.

Érdeklődése esetén ajánlattal és szakmai egyeztetéssel, helyszíni műszaki konzultációkkal állunk szíves rendelkezésére, küldje el tervezett épülete részleteit vagy hívja munkatársainkat!

Letölthető katalógus:
Lindab Ipari csarnokok és raktárak

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Lindab Expertek

Polgár Dávid
Fejlesztési vezető
david.polgar@lindab.com
+36 30 248 2391

Central European Transport Kft.
Mihalik Róbert

"Az a tény, hogy a szerkezet szerelése csupán három hónapot vett igénybe, megtakarításként köszön vissza."

L&M Fémszerkezetgyártó Kft
Mészáros Sándor

"Nincsenek álmatlan éjszakáim a szállítási gondok, az anyagok megbízhatósága vagy éppen a későbbiekben bekövetkező korróziós problémák miatt."

Bavas Bau Kft.
Bagdán Ákos

"Az eladott áruhoz jelentős hozzáadott érték társul innovációban és szolgáltatásban!"

Ajánlatot kérek

Az adatok kitöltése után, kérjük kattintson az ELKÜLD gombra. Ezután egy automatikus e-mailt küldünk Önnek, amiben a megjelölt linkre kattintva átirányítjuk egy részletes ajánlatkérő oldalra.

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF

Képviselőink elérhetősége

Ajánlatot
kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

Az adatok kitöltése után, kérjük kattintson az ELKÜLD gombra. Ezután egy automatikus e-mailt küldünk Önnek, amiben a megjelölt linkre kattintva átirányítjuk egy részletes ajánlatkérő oldalra.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom